RTV Utrecht 60KM

Fiets langs UNESCO Werelderfgoed!

De 60 kilometer-route is geschikt voor alle type fietsers. Doe mee op je stadsfiets, bakfiets, e-bike, handbike of ligfiets!

De route start en finisht in Utrecht: de wielerstad waar nog geen week later de Vuelta ook zal starten.

Tijdens deze tocht maak je kennis met de nieuwe UNESCO Werelderfgoederen de Romeinse Limes en Hollandse Waterlinies in de provincie Utrecht. Deze fraaie routes leiden je langs forten en Romeinse overblijfselen. Onderweg kom je langs stempelposten en verzorgen we uitleg en rondleidingen.

Beleef het Vuelta feestje samen met honderden andere fietsliefhebbers!

RTV UTRECHT 60KM

€ 20,-

Zondag 14 augustus

Feestelijke start en finish

Verzorgingspost onderweg

Uitgepijlde routes

Medische en technische assistentie

Bewaakte fietsenstalling

Unieke bidon

Schrijf je in

Highlights van de route

Fort Lunet II
Dit fort is onderdeel van de Vier Lunetten op de Houtense Vlakte. Dit hoger gelegen gebied ten zuidoosten van de stad Utrecht werd beschermd door de Lunetten die samen eigenlijk één verdedigingswerk vormden. Een gids zal hier meer vertellen over natuurbeheer en biodiversiteit op de forten.

Castellum Fort Fectio
Vechten, het antieke Fectio, was een van de oudste forten van de Romeinen. De precieze stichtingsdatum is onbekend, al staat vast dat het ergens rond het begin van de jaartelling is gebeurd. De plaats van het fort duidt op een offensieve functie: vanuit Fectio kon een vloot van de Rijn via de Vecht richting Flevo-meer, Waddenzee en Noord-Duitse Laagvlakte. Van verschillende Romeinse campagnes naar Germania in het begin van de 1e eeuw is bekend dat deze route is gebruikt. Meer informatie.

Fort Vechten
Het Fort bij Vechten werd gebouwd in 1870 als onderdeel van de tweede fortenkring om Utrecht. Het fort telt wel 16 bomvrije grondgedekte gebouwen waarin 16 miljoen bakstenen zijn verwerkt. Het grote reduitgebouw met de neogotische gietijzeren trap functioneerde als laatste toevluchtsoord. In 1881 werd het fort verbeterd met de uitbreiding van een bomvrije kazerne. Het geschut van het fort grendelde de Houtense Vlakte en de spoorlijn Arnhem-Utrecht af. Tijdens de mobilisatie van 1914-1918 werden loopgraven en schuilplaatsen van gewapend beton aangebracht. In 1939-1940 werden drie gietstalen mitrailleur kazematten op de frontwal van het fort gebouwd. Bezoek hier het Waterliniemuseum.

Fort Vechten
Fort Vechten ligt op het snijpunt van de Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is gebouwd van 1867 tot 1870. Het is een van de mooiste forten en nu in gebruik als evenementenlocatie maar herbergt ook het Waterliniemuseum. Ga hier zeker even naar binnen. Hier kun je een goed beeld krijgen van het ontstaan en nut van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Fort Ruigenhoek
Fort Ruigenhoek is in beheer bij Staatsbosbeheer en normaal niet voor het publiek geopend. Vandaag staat hier het thema Water centraal. Dit gaat over waterbeheer, waterkwaliteit e.d. en gidsen zullen hier uitleg over geven. Ook zal hier een stand staan met zgn. Snuffelfietsen: fietsen met een kastje dat de luchtkwaliteit meet.

Fort de Gagel
Fort de Gagel wordt op dit moment gerestaureerd. Het is naar verwachting net op tijd open voor onze fietstocht zodat je een van de eerste bent die het gerestaureerde fort kunt bezoeken. Er wordt een nieuwe horecagelegenheid geopend en je kunt hier zien wat voor mogelijkheden een dergelijk oud fort biedt voor nieuw/toekomstig gebruik. Gelijk achter de Fort de Gagel kijk je uit op een inundatiegebied.

Fort Maarsseveen
Fort Maarsseveen is een culturele en kunstzinnige broed- en ontmoetingsplaats. Een bijzondere plaats waar muziek, theater en kunst samenvloeien met goed gezelschap en lekker eten. Wij proberen je hier te verrassen met een aantrekkelijk programma wat op dit moment nog verder uitgewerkt wordt.

Castellum Hoge Woerd
Vandaag is speciaal voor deze toertocht de Romeinse wachttoren geopend en er staan Romeinse soldaten klaar om je meer hierover te vertellen. In het Castellum zelf kun je het 2000 jaar oude Romeinse schip bewonderen met bijbehorend archeologiemuseum. De toegang is inbegrepen bij de inschrijfprijs. Ook kun je het Museumcafe bezoeken.

DOMUnder
DOMunder is de prijswinnende historische attractie onder het Domplein in Utrecht voor jong en oud. Van de Romeinen, de roemrijke Middeleeuwen tot aan het herbeleven van de storm van 1674, DOMunder neemt je mee door de bewogen geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa. Wij verzorgen hier een verkorte rondleiding van 30 minuten waarbij alle highlights aan de orde komen. Toegang is inbegrepen bij je inschrijfprijs.

Route

Starttijden

Deelnemers van de 60 km kunnen kiezen tussen twee startvakken:
Startvak 1: 10:30 – 10:45 uur
Startvak 2: 10:45 – 11:00 uur

Social media

Op de hoogte blijven? Volg ToerversieLaVueltaHolanda op Facebook of @toerversielavueltaholanda op Instagram voor het laatste nieuws over de toertochten.