Sportvoeding

Waarom Sportvoeding?

Het lijkt zo eenvoudig, je trekt je fietskleding aan en gaat de Toerversie La Vuelta Holanda fietsen! Maar wanneer je fietst moet je lichaam hard werken om deze prestaties te leveren. Een gezond eetpatroon dat is aangepast aan je persoonlijke behoeften is een goede basis. Samen met een goede sportvoedingsstrategie voor, tijdens en na de training haal je het maximale uit de training en verbeteren je prestaties.

De drie belangrijkste uitgangspunten van een sportvoedingsstrategie voor duursporters zijn:

Hydratatie – Voldoende vocht in je lichaam
Energie – Genoeg brandstof voor je spieren
Herstel – Aanvulling van de juiste voedingstoffen om je spieren te laten herstellen.

Hydratatie

Uitdroging (gebrek aan water in het lichaam) is een van de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid bij het sporten. Je fysieke en mentale prestaties kunnen verminderden wanneer meer dan 2-3% van het lichaams¬gewicht aan vocht verloren gaat.
Drie eenvoudige stappen om je hydratatieniveau te optimaliseren:

1) Begin altijd goed gehydrateerd aan je training of wedstrijd
2) Drink tijdens het sporten met regelmatige tussenpozen
3) Rehydrateer wanneer je klaar bent met sporten, om sneller te herstellen

Om goed te hydrateren is het goed om een isotone sportdrank te drinken, zoals de IsoActive van PowerBar. Dit is een isotone sportdrank die snel wordt opgenomen in je bloed. Door de snelle levering van koolhydraten en het hoge mineralengehalte is PowerBar IsoActive de ideale sportdrank tijdens inspanning.

Energie

Lichamelijke activiteit vereist energie. Hoe intenser (hogere snelheden) of langer de duur van de activiteit, des te hoger de gebruikte hoeveelheid energie.  Naarmate de bloedsuikerspiegel daalt, kan hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) optreden resulterend in, bijvoorbeeld, verminderde mentale alertheid en concentratievermogen. Vul tijdens je tocht je energie aan met een PowerBar Energize reep of PowerGel Shots.

Herstel

Na een intensieve fietstocht is herstel van cruciaal belang. Het is belangrijk dat je je lichaam meteen na het sporten de juiste voedingsstoffen en de juiste hoeveelheden geeft.

Zo snel mogelijk na de training – ideaal gezien voor het douchen – moet het lichaam worden voorzien van een combinatie van koolhydraten en eiwit, naast voldoende vocht. Als je geen zin hebt om te eten, een maaltijd of vast voedsel, probeer een drankje voor herstel. Bijvoorbeeld PowerBar Deluxe Protein. Lust je wel een snack, neem dan een heerlijke PowerBar PROTEIN PLUS 30% Bar.

Advies

Het is sterk aan te bevelen om minimaal één keer te trainen met de sportvoeding, die jij ook gaat gebruiken tijdens Tour d’Utrecht. Het advies is om gemiddeld iets meer dan 60 gram koolhydraten per uur in te nemen. Het is belangrijk om vanaf de start goed te blijven aanvullen. Als je pas vanaf het 2e of 3e uur begint, ben je al te laat!

Probeer een vast patroon aan te houden; plan bij voorkeur een inname-moment iedere 20 á 30 minuten. Een bidon van 500ml met PowerBar Isoactive zorgt voor circa 30 gram aan koolhydraten. Het advies is om gemiddeld iets meer dan 60 gram koolhydraten per uur in te nemen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een halve bidon meer PowerBar Isoactive te drinken met aanvullend een gel (gemiddeld 26 gram aan koolhydraten) of een reep (gemiddeld 30 gram aan koolhydraten) te nemen. Merk je tijdens de tocht dat je meer behoefte hebt aan energie, dan kun je dit aanvullen tot 90 gram koolhydraten per uur. Wees er zeker van dat je niet meer dan 90 gram koolhydraten per uur in neemt!